معرفی انواع بازی

بازی اکتشافی

بازی اکتشافی از حدود ۳ ماهگی شروع می شود. زمانیکه کودک بازی با دست و انگشتان خود را آغاز می کند. این بازی در سنین بالاتر با دستکاری اسباب بازی ها جهت کشف جزییات بیشتر ادامه می یابد. این نوع بازی باعث تقویت مهارت های حسی ـ حرکتی در کودک میشود و زمینه را برای کشف محیط در کودک بوحود می آورد.

بازی تقلیدی

در این نوع بازی کودک بطور مکرر رفتار دیگران را در بازی اجرا و تقلید می کند. بطور مثال  در بازی مانند مادر آشپزی می کند یا نوع رفتار و مراقبت پدر و مادر نسبت به خودش را با عروسک های خود انحام می دهد.
این بازی از حدود ۲ سالگی شروع می شود و مسیری مهم برای یادگیری کودک است. زیرا هرآنچه که در محیط دیده است را به مرحله اجرا در می آورد. بازی تقلیدی انعکاسی از محیط زندگی کودک است.

بازی اشتراکی

در این بازی کودکان با یکدیگر ارتباط و تعامل دارند و وسایل بازی و اسباب بازی هایشان را به اشتراک می گذارند. معمولا سن شروع این بازی از ۳ سالگی است. ممکن است گاهی در این بازی بدلیل عدم اشتراک وسایل کودکان باهم درگیری هایی داشته باشند.

بازی های مشارکتی

نوعی از بازی است که نیازمند همکاری و مشارکت همبازی ها با یکدیگر است. این بازی ها معمولا قوانینی دارد یا باید قوانینی برای بازی ساخته شود. تعامل با یکدیگر و انجام قوانین بازی از مولفه های اصلی این نوع بازی است و نیازمند مهارت های ارتباطی پیشرفته می باشد مانند فوتبال بازی، گرگم به هوا و … این نوع بازی از حدود ۴ سالگی که کودک توانایی درک قوانین را دارد شروع می شود.

بازی نمادین

بازی نمادین پیچیده ترین شکل بازی است. در  این نوع  بازی، کودک از تصورات و تخیلاشان در طول بازی استفاده می کنند. مثلا وانمود می کنند که به عروسک خود غذا می دهند، یا با یک موز مانند گوشی تلفن با دوستشان صحبت می کنند یا با یک حلقه گرد رانندگی می کنند.

بازی نمادین معمولا در سن ۲ سالگی در کودک شروع  و بزرگتر شدن او شکل این بازی پیچیده تر می شود.  این بازی  برای رشد مهارت های اجتماعی، زبانی و ارتباطی بسیار مهم و ارزشمند می باشد.

ب مثل بازی

آموزش چند نمونه بازی مناسب کودکان

ماساژ تایم (از بدو تولد تا ۶ ماهگی)

هدف بازی تقویت مهارت حسی

از بدو تولد دست و پاهای نوزاد را ماساژ دهید. یکی یکی انگشتان دست او را باز و از هم جدا کنید کف دستش را بصورت دایره وار ماساژ دهید. همین کار با پایش نیز انجام دهید.

تامی تایم (از بدو تولد تا ۳ ماهگی)

هدف: تقویت عضلات شانه و گردن

نوزاد را در فواصل زمانی کوتاه در طول روز به شکم بخوابانید. این یک بازی مهم برای کمک به نوزادان برای تقویت عضلات گردن و شانه و تقوبت مهارت های حرکتی است.

بازی سیاه سفید (از بدو تولد تا ۲ ماهگی)

هدف: تقویت مهارت دیداری کودک

از بدو تولد اشکال متفاوت را روی کاغذ سفید برش بزنید. هر شکل را روی مقوای سیاه قرار دهید و زمان بیداری نوزاد این اشکال را مقابل چشم او در فواصل زمانی کوتاه قرار دهید.

بازی رنگارنگ (از ۳ تا ۶ ماهگی)

هدف :تقویت مهارت دیداری و شنیداری

• اشیا رنگارنگ و موزیکال را مقابل چشم نوزاد آرام تکان دهید. عقب و جلو ببرید اما از او دور نکنید.

• موقع بیداری او را در گهواره بگذارید و آویز موزیکال تخت را روشن کنید تا با حرکات آویز و صدای موزیک تعامل برقرار کند.

بازی دال موشه (از ۶ ماهگی)

هدف: تقویت مفهوم بقا

• دست خود را جلو صورت خود بگیرید و در حالیکه می گویید مامان کجاست دست خود را مقابل صورتتان باز کنید.

• دست های نوزاد روی صورت نوزاد قرار دهید و با گفتن دالی موشه دست هایش را کنار ببرید.

بازی این صدای چیه (از 1 سالگی به بالا)

هدف: افزایش شناخت کودک نسبت به صداها و تقویت توجه تمرکز

با رکوردر موبایل صداهای محیط را ضبط کنید مثل صدای ماشین لباسشویی،سشوار، جیک جیک گنجشک، زنگ تلفن، زنگ خانه، آلارم ماکروفر و … صدا ها را برای کودک پخش کنید و بعد از کودک بخواهید هر صدا را تشخیص دهد.

بازی پرتاب توپ (از ۲ سالگی به بالا)

هدف: تقویت توجه و تمرکز و جهت دهی مثبت به پرتاب کردن کودک

کودکان از حدود ۱۸ ماهگی شروع به پرت کردن اشیا می کنند. جهت کاهش چنین رفتاری به آنها بگویید فقط اجازه دارند توپ داخل سبد پرتاب کنند. این بازی همچنبن باعث هماهنگی چشم و دست و افزایش توجه و تمرکز کودک می شود. یک سبد به فاصله نیم متری کودک قرار دهید و به نوبت توپ ها را داخل سبد بیندازید. به مرور فاصله سبد را بیشتر کنید.

بازی چه تو جورابه؟ (از 2/5 سالگی به بالا)

هدف: تقویت توجه و تمرکز

 اشیا مختلفی مثل توپ، تکه پازل، شانه، قاشق و … به طور جداگانه داخل جوراب پنهان کنید و از کودک بخواهید فقط با لمس کردن جوراب حدس بزند چه چیزی در آن پنهان شده است.

بازی چه اتفاقی می افتد اگر؟ (از ۳ سال به بالا)

هدف: تقویت مهارت حل مسئله

• کودکتان را تشویق کنید تا کنار سینک ظرفشویی بایستید و اجازه دهید تا سینک پر از آب شود.
از کودک بپرسید اگر آب به لبه ی سینک برسد چه اتفاقی می افتد؟ اگر شما در پوش سینک را بگذارید چه اتفاقی می افتد؟

• با مکعب های خانه سازی برج بسازید و تا ارتفاعی که فکر کنید ممکن است بیفتد چیدن را ادامه دهید از کودک بپرسید به نظر او اگر مکعب دیگری اضافه کنیم چه اتفاقی می افتد؟

• با استفاده از لگوهای مستطیلی یک برج بسازید لگو یا مکعب ها به طور متناوب و در ردیف سه تایی چیده شده باشد. از کودک بخواهید هربار یک آجر را از برج بیرون بکشد هر دفعه از او بپرسید که کار او چه اثری بر برج خواهد گذاشت؟

بازی دوقلو ها را پیدا کن. (ویژه کودکان ۴ سال به بالا)

 هدف: تشخیص تفاوت و شباهت

• سه دختر با دامن و چهار پسر با شلوارک بکشید.
• دامن دخترها با رنگ های مختلف (آبی،قرمز، زرد) رنگ آمیزی کنید و برای رنگ آمیزی شلوار پسرها از رنگ آمیزی دامن دخترها (آبی،قرمز، زرد) استفاده کنید. شلوارک چهارمین پسر را کاملا متفاوت رنگ (قهوه ای) کنید.

• حالا از کودک بخواهید دوقلوها را تشخیص دهد و دختر و پسرهایی که لباس همرنگ دارند را بهم وصل کند.
• آیا فرزند شما می تواند تشخیص دهد کدام شکل از نظر رنگ متفاوت است؟

خلاصه ای از توصیه سازمان بهداشت جهانی برای کودکان زیر ۵ سال

سن کودکمدت زمان تماشای صفحه نمایش(موبایل و تلویزیون)میزان فعالیت بدنیمیزان خواب با کیفیت (شامل چرت روزانه)
۰ تا ۳ ماهممنوع۳۰ دقیقه خوابیدن روی شکم (در مدت زمان کوتاه اما مداوم در طول روز انجام شود.)۱۴ تا ۱۷ ساعت
۳ تا ۶ ماهممنوعتعامل با با آویز متحرک و موزیکال تخت و بازی تعاملی با والد هرچه بیشتر بهتر۱۲ تا ۱۶ ساعت
۱۲ تا ۲۴ ماهممنوعحداقل ۱۸۰ دقیقه انواع فعالیت های بدنی با هر شدتی که می تواند در طول روز انحام دهد. هرچه بیشتر بهتر۱۱ تا ۱۴ ساعت
۲۴ تا ۳۶ ماهحداکثر یک ساعت در روزحداقل ۱۸۰ دقیقه انواع فعالیت های بدنی با هر شدتی که می تواند در طول روز انحام دهد. هرچه بیشتر بهتر۱۱ تا ۱۴ ساعت
۳۶ تا ۶۰ ماهحداکثر یک ساعت در روزحداقل ۱۸۰ دقیقه در انواع فعالیت های بدنی، که ۶۰ دقیقه آن فعالیت بدنی بالا باشد. هرچه بیشتر بهتر۱0 تا ۱3 ساعت